Financieel Plan

Je start je ondernemingsplan op de juiste manier met een uitgewerkt financieel plan. In het financiële plan staan de cijfers van je toekomstige of bestaande onderneming centraal. Het financiële plan kent een vaste opbouw. Bijvoorbeeld banken, crowdfundingplatformen of andere geldverstrekkers zullen om een onderbouwd financieel plan vragen. Gun zelf inzicht en zorg dat alle cijfers goed op een rijtje staan met behulp van een financieel plan.

Exploitatiebegroting

In een exploitatieprognose zet je verwachte omzet en kosten voor bijvoorbeeld een jaar op een rijtje om omzet en kosten voor bijvoorbeeld een maand of een jaar inzichtelijk te maken. Hierdoor krijg je voor jezelf overzicht of je een behoorlijkeboterham met je onderneming kunt verdienen. In de praktijk betekenen exploitatieprognose en exploitatiebegroting hetzelfde. Met een exploitatieprognose hou je eenvoudig bij of je op koers ligt met je bedrijf.

Investeringsplan

In een investeringsplan zet je alle investeringen op een rijtje die je moet doen om te beginnen met je eigen bedrijf. Het zijn de uitgaven die je moet doen nog voordat je de eerste betalende klant binnen hebt gehaald. Deze investeringen stellen je dus in staat om je eigen bedrijf op te beginnen. Verder laat het investeringsplan je zien hoeveel bedrijfskapitaal noodzakelijk is. investeringen zoals de inkopen van voorraad, koop van een bedrijfspand en het aankopen van inventaris. De noodzaak van een overtuigend investeringsplan is ruimschoots aangetoond. Door de omvang van investeringen goed in te schatten, weet je beter hoeveel geld je moet verdienen in je onderneming om deze investeringen terug te betalen.

Financieringsplan

Nu is het tijd om te kijken hoe je de investeringen gaat financieren. Een hulpmiddel hiervoor is een financieringsplan. Je financieringsplan laat zien op welke manier je de investeringen gaat financieren, zoals met spaargeld of geld van familie en vrienden. Zorg voor een goede balans tussen eigen vermogen en wat je wilt lenen bijvoorbeeld. De hoogte van financieren en investeringen is dus altijd gelijk.

Liquiditeitsprognose

Een liquiditeitsprognose geeft je inzicht in de verwachte in- en uitgaande kasstromen van je bedrijf. Zo kan je goed bijhouden in een liquiditeitsprognose of de praktijk klopt bij je verwachting. Bijsturen kan bijvoorbeeld door afnemers een kortere betaaltermijn te geven.

Openingsbalans

De openingsbalans zit opgenomen in het financieel plan van je bedrijfsplan. Een beginbalans betekent hetzelfde als een openingsbalans. Een openingsbalans laat je bezittingen en schulden zien op een bepaalde datum. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen vermogen en vreemd vermogen inzichtelijk maken. In een openingsbalans maak je onderscheid tussen activa en passiva. Een gezonde openingsbalans is noodzakelijk om bijvoorbeeld financiering te krijgen voor je onderneming.

Ondernemingsplan

Je begint als ondernemer goed met een uitgewerkt ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan breng je de potentie van je onderneming in beeld. Een ondernemingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen zoals een beschrijving van jou als ondernemer en een financieel plan met een exploitatieprognose en investeringsplan. Daarnaast heb je een ondernemingsplan nodig voor een crowdfunding. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ondernemingsplan template

Pitch deck template